Od dominika.holubova |
hory

V týdnu od 22. do 26. ledna proběhl lyžařský kurz 8. – 9. ročníků. Celkem 29 žáků vyrazilo do Příchovic v Jizerských horách.

Pro letošní rok jsme změnili ubytování, zamířili do chaty Herbert Friedrich, kde nás ubytování velmi pozitivně překvapilo. Sociální zařízení na pokojích, zimní vyhřívaná zahrada ke stravování, krásný výhled z oken na Jizerky a také kratší vzdálenost k vleku. Jako tradičně se lyžovalo na sjezdových tratích U Čápa. Sněhové podmínky byly pro výcvik výborné, a tak se zadařilo a poslední den na některých nebylo znát, že stáli poprvé na lyžích.

Ve čtvrtek jsme tradičně uspořádali na upravené a připravené trati závod ve slalomu. Zpestřením týdne byla poutavá přednáška místního bývalého místostarosty o historii a současnosti obce Příchovice a asi 15 dětí se vydalo společně do místního pivovaru U Čápa, kde nám sládek popsal a ukázal technologii výroby piva. Každý večer jsme si společně zahráli tzv. večerní vědomostní ligu, ve které 4 týmy prokazovaly své znalosti (někdy i fantazii a důvtip) nejen ze sportu, ale i z nejrůznějších oborů. Děti jsme neochudili ani o „Pohár tety Kateřiny“ – hru podle předlohy Saturnina, kde prokazovaly znalost českých přísloví.

Ve středu odpoledne jsme se vydali na pěší procházku na rozhlednu Štěpánku. Přestože počasí výhledu do okolí moc nepřálo, odpočinuly si hlavně naše nohy od fyzické zátěže na lyžích. V úterý a ve čtvrtek odpoledne pro změnu mohli zájemci vyrazit do upravených běžeckých stop pod Štěpánkou. I přes drobné zakufrování na námi známých tratích jsme pokaždé zdolali hezkých 8 kilometrů a našli cestu domů

Jediné, co nám chybělo, bylo sluníčko. Trochu nám zapršelo, potrápil nás silný vítr, a tak si opalovací krém musíme schovat až na léto. 5 dní bez úrazu, bez nemocí, jen s malou únavou, ale určitě hezkými zážitky je za námi. Doufám, že ti, co stáli na lyžích poprvé, na tento sport nezanevřou a opět se někdy v budoucnu na „ďábelská prkýnka“ postaví.

Mgr. Jarmila Nováková