Od dominika.holubova |
vesla

Po dvou letech jsme požádali Labe arénu v Račicích (centrum veslařských sportů) o bezplatné zapůjčení veslařských trenažerů. Ty nám měly minulý týden obohatit hodiny tělesné výchovy a zároveň pomoci natrénovat na štafetové závody „Sever vesluje“.

V úterý 6. února se vlakem vydalo 40 dětí naší školy do sportovní haly do Nového Boru, kde se konaly štafetové závody na veslařském trenažeru. Zároveň se jednalo o nominační závody školních štafet na zahajovací den MS v halovém veslování, které se uskuteční 22. února v O2 aréně v Praze.

Výběr žáků v naší škole byl zúžen právě probíhajícím lyžařským kurzem 6. a 7. ročníků, nemocností, anebo povinnou lékařskou prohlídkou žáků 9. ročníků k přihlášce na střední školu. Přesto se podařilo vybrat děti, obsadit všechny druhostupňové kategorie i natrénovat štafetové předávky.

Prvním překvapením úterního rána bylo, že všech 40 vybraných dětí přišlo na vlakovou zastávku Střelnice. A pak už nechybělo nic k tomu pustit se do bojů. Veslovalo se ve čtveřicích 4 x 1 minuta, dívky a chlapci zvlášť, a kategorie byly rozděleny podle jednotlivých ročníků. Po skončení 1. části začaly mix štafety 2 chlapci a 2 dívky. Atmosféra byla skvělá, závody doprovázelo velké fandění a povzbuzování a vše zpestřila velkoplošná obrazovka, na které bylo možné sledovat rychlost a postupné posouvání „lodiček“ během každé rozjížďky. Po skončení každé kategorie proběhlo hned vyhlášení, a tak mělo dopoledne plynulý průběh. Na úspěšné veslařské týmy čekaly dřevěné medaile, které potěšily ne málo našich „ladských“ veslařských posádek. Zlato bylo nepokořeno, ale stříbro s bronzem si spousta našich sportovců odvezla. Skvělá organizace celé dopoledne podtrhla.

Velkým potěšením byla pochvala od hlavní organizátorky Jitky Tollarové, jak dobře natrénovaly naše děti techniku a předávku během jednoho týdne. Některé školy mají trenažery pro školu zakoupené, a proto mohou trénovat během celého roku. Pochvalu si zaslouží všichni za chování v hale, pořádek v šatnách, ale i za chování ve vlaku.

Doufám, že si tento den naši borci užili a ti, kteří neměli možnost si zazávodit, mohou ještě tento týden veslovat v hodinách tělocviku. Trenažery máme stále k dispozici. Děkuji p. asistence Krajňákové za pomoc.

Mgr. Jarmila Nováková