Od dominika.holubova |
brniště

Rok 2024 jsme zahájili jubilejní 30. turistickou výpravou. Výprava se výjimečně konala v únoru, tradičně začínáme v březnu, ale letošní počasí již vyzývalo na procházku přírodou. A tak paní učitelka Tadlíková naplánovala velmi příjemný okruh kolem Brniště. 

Z tamní vlakové zastávky jsme se pěšky vydali Stezkou hastrmanů kolem Brnišťského rybníka a rybníka Vratislav do centra obce Brniště. Zde jsme si prohlédli zajímavý kostel se hřbitovem a kolem vyhlášené uzenářské firmy Prominent postupovali k sochám ve skalách. Cestu lemovaly sklářské výrobky a dřevěné sochy, takže jsme měli stále co obdivovat. Sochy nás nadchly, kromě těch vytesaných do pískovcových skal se zde vyskytovaly i skulptury dřevěné a kovové. Ze všech můžeme jmenovat myslivce s jelenem, bojovníka s drakem, pavouka v pavučině či krásnou slečnu bez odění.

 I když občas vykouklo sluníčko, zima byla, ne že ne. Takže jsme s velkou radostí došli zpět do Brniště, kde jsme zcela obsadili místní útulnou kavárnu Jako Doma. Měli zde nejen výbornou kávu, ale především velké množství úžasných zákusků. Dobře posilněni jsme se vydali k vlaku a spokojeně odjížděli domů.

Už se těšíme, jakou túru si pro nás připraví paní učitelka příště. Chválíme všechny turisty, a to i zvířecí, kteří vše zvládli na jedničku.

Mgr. Dominika Holubová