Od dominika.holubova |
olympzeok

Českolipské gymnázium dne 21. 2. 2024 pořádalo okresní kolo olympiády ze zeměpisu. Naši žáci se této akce zúčastnili – avšak v oslabené sestavě. Původně do okresního kola postupovali vždy 3 žáci z každé kategorie (A, B, i C), nicméně z důvodu velkého počtu přihlášených škol jsme museli vyslat jen 2 žáky za každou kategorii. Tedy okresní kolo v kategorii A reprezentovali Maty Čepička a Maty Cagala; v kategorii B Kačka Majarová a Orgil Altankhuu a v kategorii C Viki Nováková a Honza Chlouda. 

Olympiáda je vždy náročná. Zahrnuje 3 části (1. část – práce s atlasem na 60 minut; 2. část – test geografických znalostí na 45 minut a 3. část – praktické úkoly na 45 minut). Olympiáda je tak náročná nejen na geografické znalosti, ale i na vytrvalost a koncentraci žáků.

Ačkoli jsme neobsadili medailová místa, nejsme z toho smutní. Viděli jsme, zažili jsme – a to nám stačí! Zkušenost je vždy to nejcennější, co nám nikdo nevezme. Účastníci kategorie C se na naší škole již olympiády nezúčastní, avšak účastníci z kategorie A a B mají možnost poměřit své síly i následující školní rok.

Mockrát děkuji všem účastníkům, kteří tímto krokem podpořili naši školu v geografickém myšlení a bádání.

Mgr. Gabriela Svobodová