Od dominika.holubova |
letiste

Páteční den 10. 5. 2024 strávily 6. ročníky na největším letišti v České republice – na LETIŠTI V. HAVLA. Celý den začal dosti nepohodlným ranním vstáváním, jelikož sraz u školy byl už v 6. 15 hodin. Po mírném karambolu v podobě čekání na jednoho žáka jsme se společně vydali vstříc dobrodružství. Cesta utíkala jako voda, čtvrtina autobusu dospávala ranní vstávačku a najednou jsme byli na letišti na Terminálu 3. Dozvěděli jsme se, že Terminál 3 je známý svými soukromými přílety i odlety. Běžně tedy cestující využívají Terminál 1 (země mimo Shengenský prostor) a Terminál 2 (země v Shengenském prostoru).

 Po představení pana průvodce nastala bezpečnostní kontrola. Na tu byly děti upozorňovány, poctivě dbaly našich pokynů a hravě kontrolou prošly (kontrolou na tekutou trhavinu prošly asi 4 děti, nic hrozného). Nikoho jsme na bezpečnostní kontrole nemusely s p. učitelkou Ježkovou nechat, a tak jsme přesedli do vyhlídkového autobusu, který nás zavezl na jednotlivé ranveje. Tolik příletů a odletů – letadla jsme měli jako na dlani. A kdybyste slyšeli ten hluk z motorů, není se čemu divit, že pracovníci terénního letištního provozu musí mít sluchátka. Ta slouží nejen jako ochrana proti hluku, ale i jako spojovací centrála s řídícím centrem. Pan průvodce nám povídal o potřebě autíček Follow me, hmotnostech paliva aj. Zaznělo tolik informací, že ani síla diktafonu by nám nestačila. Měli jsme velké štěstí, jelikož v těsné blízkosti startoval i policejní vrtulník – ten se jen tak nevidí. Na závěr prohlídky provozu nám zamával pilot letadla nízkonákladové společnosti Ryanair, do kterého zrovna nastupovali cestující do Benátek – plány na víkend byly zřetelné!

Po prohlídce provozu letadel následovala návštěva výcvikového centra. Tam se učí lidé, kteří chtějí pracovat jako piloti či stewardi. Kdo by se chtěl stát pilotem, musí si zaplatit výcvik, který stojí okolo 3,5 milionu korun!!!! Tedy, ne každý se stane pilotem, ale když už tomu tak nastane, jedná se o kapacity v oboru. K vidění byly různé simulátory řídící centrály a celých letadel.

Čas prohlídky se nachýlil ke svému konci a my vyráželi s úsměvem domů. Moc děkujeme za možnost prohlédnout si letiště z jiného úhlu pohledu (než jako běžný cestující) a budeme se těšit na další zážitky.

Mgr. Gabriela Svobodová