Od dominika.holubova |
senat

V den uzavírání klasifikace za 2. pololetí školního roku 2023/2024 se vybraní parlamenťáci naší školy vydali na výjezd do Prahy. Díky skvělému tipu paní učitelky Novákové se naši parlamenťáci ocitli před branami Senátu Parlamentu České republiky, kde nás uvítal pan Mgr. Martin Krsek – senátor parlamentu České republiky.

 Do Prahy to nebylo jednoduché, jeli jsme běžnou autobusovou linkou a taky metrem. Z projížďky metrem mělo mnoho dětí radost – pořádný adrenalin. Naštěstí se nám po cestě nikdo neztratil a celá družina se dostala do Valdštejnské zahrady, kde náš program teprve začínal. Pan senátor nás vyzvedl v „SALA TERRENĚ“ a všichni museli projít bezpečnostní kontrolou pro vstup do Valdštejnského paláce. Valdštejn, Valdštejn, že vám to něco říká? Ano, jedná se o Albrechta z Valdštejna, který v letech 1623 – 1630 nechat vystavět toto reprezentativní sídlo. Po vstupu do celého paláce jsme prošli Hlavním sálem a Rytířskou síní. V Rytířské síni byly stěny pokryty tapetami z kůže s tlačenými motivy květů, plodů, ptáků a hmyzu. Rytířskou síň dnes Senát využívá k reprezentačním účelům a představitelé Senátu zde přijímají nejvýznamnější státní návštěvy. Skrze předpokoj jsme putovali do Audienční síně a Mytologickou chodbou (s výzdobou inspirovanou např. motivy Ovidiových Proměn) do Valdštejnovy pracovny, kterou dodnes využívá Výbor pro hospodářství, zemědělství a dopravu. Taktéž jsme procházeli po červeném koberci skrze galerii předsedů Senátu a došli až k Jednacímu sálu. To byl asi největší zážitek! Dnes tento prostor slouží k jednání senátorů a senátorek, avšak v minulosti se jednalo o prostor, kde byli ustájení koně – celkem zde bylo dříve ustájeno 37 koní! Každý/á senátor/ka má své místo v Jednacím sálu se svou jmenovkou. Protože do senátu často zavítají i jednotliví ministři, na chvilku si děti vyzkoušely být např. panem Stanjurou, Jurečkou, Bekem, Bartošem aj. Hned si děti googlily, jaký ministerský úřad kdo zastává.

Po příjemné prohlídce jsme se s panem senátorem Mgr. Martinem Krskem rozloučili a šli si nacpat pupky do „Mekáče“. Abychom neskončili prohlídku v Mekáči, napadl nás ještě jeden nápad – podíváme se na Pražský hrad! A hezky se šlapalo do kopečku k Hradu Nerudovou ulicí, kde jsme si museli poslechnout výklad o Janu Nerudovi před domem U Dvou slunců, kde tento význačný spisovatel žil. Výhled byl úchvatný. Posléze se naše družina vydala skrze Zámecké schody na naši zastávku metra Malostranská, odkud už se jen nasedlo na metro, dojelo na Střížkov a alou do České Lípy. Čas se nachýlil a děti už cupitaly do svých domovů.

Jménem parlamentu ZŠ LADA mockrát děkujeme za možnost navštívit tak významné místo a děkujeme dětem, jak ukázkově a slušně se chovaly. Děkujeme také Spolku ZŠ Lada, díky němuž mohli mít žáci celý výjezd zdarma! Doufáme, že se všem výprava líbila tak jako nám vyučujícím!

Zúčastnění žáci:

4. A – Jan Veselý, Viktorie Stehlíková

5. A - Markéta Sochová

5. B – Tereza Majarová, Eliška Biegelová

6. A – Rozálie Janků, Michal Kouřimský

6. B – Vojtěch Ječný, Nela Tryhubová

7. A – Kateřina Majarová, Oldřich Kratochvíl

7. B – Anna Luňáková

8. A – Adéla Nastoupilová, Andrea Nepomucká

8. B – Nikola Brechlerová, Tadeáš Lorenc, Adam Lindner

9. A – Viktorie Nováková, Ema Šírlová

9. B – Martina Stedilová

Mgr. Gabriela Svobodová