Od dominika.holubova |
bývalí žáci

Dvě středeční odpolední vyučování OV a PČ věnovali naši bývalí žáci čas současným deváťákům, aby je informovali o tom, jak to chodí na středních školách. 

Ve středu 9. 10. nás navštívili zástupci Obchodní akademie v České Lípě, Klíče a Střední zdravotnické školy a Střední odborné školy v České Lípě. Postupně nás Jan Cagala, Žaneta Koutová, Adriana Baková a Jakub Hamžík seznámili s obory na školách, předměty, které se učí, a naopak už neučí, aktivitami škol, jídelnou, nároky na maturitu, praxemi… 16. 10. k nám zavítali a o stejných tématech hovořili Petr Coufal, Ondřej Choma, Vladislav Hryhoryeu a Jan Moštěk ze Střední průmyslové školy v ČL, Ema Šírlová z Vyšší odborné školy sklářské a Střední školy Nový Bor a Martina Stedilová z Euroškoly. Kluci z průmky nám vysvětlili, jaký je rozdíl mezi mechatronikem, strojařem a „ajťákem“, Ema nás obeznámila s tím, že na obor mimoškolní pedagogika je dobré umět hrát alespoň trochu na nějaký hudební nástroj a Martina vyprávěla o tom, že bezpečáci se rozhodně nenudí.

Dvě vyučovací hodiny pokaždé utekly jako voda, nestačili jsme ani položit všechny dotazy. Deváťáci měli za úkol si všechny informace bedlivě zapisovat, abychom si na dalších hodinách OV mohli jednotlivé školy porovnat, říci si, jaké mají pro nás klady a zápory, a doptat se na další věci, které nás během přednášek napadaly. Co to je Erasmus, portfolio, jazyková zkouška, jak vypadají přijímací zkoušky…?

Pokaždé nás moc potěšilo, že někteří deváťáci i po konci hodin za středoškoláky zašli a doptávali se, nač chtěli. Též jsme si velmi rádi my kantoři popovídali s bývalými žáky a jsme moc rádi, že přijali naše pozvání. Věříme, že i z letošních 9. tříd k nám v příštích letech přijdou mnozí poreferovat o tom, jak se jim daří.

Mgr. Dominika Holubová