Od dominika.holubova |
den zeme

Vlastivědné muzeum v České Lípě nabízí dětem i dospělým nespočet krásných akcí. V týdnu od 22. dubna probíhal v muzeu Den Země, v rámci kterého byly organizovány různé workshopy a přednášky. Jedné z nich se zúčastnila i třída 6. A, konkrétně přednášky o Ptačím parku Mnišské louky. Vůbec jsme netušili, že kousek od naší školy máme tak významné místo. Pan lektor povídal o své práci v České ornitologické společnosti a představil nám životní prostředí ohrožených i neohrožených ptáků. Nebudeme říkat, že přednáška nebyla náročná, nicméně i tato zkušenost je cenná. 

Jelikož nám počasí nepřálo, byla zima a pršelo, vydali jsme se z muzea rovnou do školy. Paní učitelka Svobodová s paní asistentkou Novákovou přichystaly „suché aktivity“ na podporu Dne Země. Děti si zasoutěžily ve dvou týmech. Společně jsme si zopakovali ekologický způsob života skrze třídění odpadu. Nechyběly ani skládanky různých obrázků s EKO-logy. Díky aplikaci Lumio Hello Smart děti absolvovaly i kvíz s jarními příšerkami. Vidět jarní příšerku, jak se pomaličku (díky správným odpovědím) klube ze svého příbytku, bylo dechberoucí. Napětí se mohlo krájet.

I přesto, že chování některých žáků nebylo úplně „oukej“, hodnotíme den jako povedený. Víme, na čem musíme pracovat, a my na tom taky pracovat budeme. Učený z nebe nespadl.

Moc děkujeme Vlastivědnému muzeu za zprostředkování hezké akce, zejména pak paní Nastoupilové, která nám celou akci zaštítila.

Mgr. Gabriela Svobodová