Od dominika.holubova |
denproskolu

Den pro školu je program, který bezplatně spojuje učitele s dobrovolníky z praxe: „Setkání s odborníkem z praxe může žákům a studentům pomoci odhalit jejich silné stránky a nadchnout je pro určitý obor. Díky zkušenostem dobrovolníků si mohou žáci rozšířit své kompetence a získat lepší představu o tom, jaké dovednosti a předpoklady jsou potřebné pro konkrétní pracovní uplatnění.

My jsme tohoto programu využili a do hodin, kde se mj. věnujeme výběru budoucího povolání, jsme si pozvali výživovou poradkyni a trenérku v jedné osobě, paní Renátu Dufkovou z Rumburku.

Paní Renáta nás nejprve seznámila se svojí životní dráhou, kdy před studiem na VŠ dala přednost práci v rodinné firmě. Postupně se vypracovala přes trenérské kurzy až do oblasti výživového poradenství. Tomu se nyní věnuje na plný úvazek, po večerech trénuje.

Líbilo se nám, že ke každému klientovi přistupuje individuálně. Seznámila nás s příběhem klienta, který si svým lenošivým životním stylem vybudoval velké zdravotní potíže, a díky péči paní Renaty zhubl 30 kg, začal běhat, připravuje se na půlmaraton.

Dozvěděli jsme se, jak je v dnešní době důležité umět svoji práci propagovat přes sociální sítě, tudíž je dobré, že se ve škole seznamujeme v hodinách IT např. s umělou inteligencí, tvorbou webových stránek apod.

Na závěr nám paní Dufková doporučila 5 pravidel, kterými bychom se měli řídit, chceme-li žít zdravě:

  1. jíst hodně bílkovin 
  2. jíst hodně zeleniny
  3. dodržovat pitný režim – pít hlavně vodu
  4. jíst pravidelně
  5. hýbat se

V neposlední řadě jsme dostali odkaz na vhodnou stravu, a to Zdravý talíř.cz.

Nakonec jsme měli prostor na dotazy, kterého využily hlavně přihlížející paní učitelky, prahnoucí jako každá žena po ideální postavě.

Moc paní Dufkové a projektu Den pro školu děkujeme! Věříme, že se v budoucnu budeme moci seznámit s dalšími zajímavými lidmi.

Mgr. Dominika Holubová