Od dominika.holubova |
fenix

Díky projektu Fénix se dnes mohli zástupci třídy 9. B zúčastnit další geografické výpravy, tentokrát v okolí Lužických hor. Byli jsme v mírném oslabení díky rýmám a zraněním dětí. Nakonec jsme vytvořili družinu 15 dětí, z toho 14 dětí z 9. B a jedna odvážlivkyně ze 7. B.

U školy nás vyzvedl objednaný autobus, který nás odvážel směr Horní Světlá k chatě Luž. Hned na začátku akce se vyskytl mírný karambol, jelikož jsme odjeli bez paní lektorky (měla čekat u školy) – mírné nedorozumění se ale rychle vyřešilo, hupsla do sdíleného auta s dalším lektorem – a ještě náš autobus předjeli. 

U chaty Luž na nás čekala celá delegace – zástupci z Geoparku Ralsko, Technické univerzity v Liberci, Severočeského muzea v Liberci a němečtí partneři projektu Fénix. Pro jistotu byla objednaná paní překladatelka, díky které jsme věděli, o co jde. Po cestě směrem na vrchol Luž se zdolávala jednotlivá stanoviště – zjišťoval se půdní profil díky půdní sondě či stáří stromů podle letokruhů. Zde se žáci dozvěděli bližší informace o tom, proč jsou některé letokruhy blíž u sebe a některé dál. Prozradíme vám, že s tím má co dělat teplota. Na dalších stanovištích nás provázelo hodnocení kvality půdy, závislost vegetace na půdě a nadmořské výšce a spoustu dalších úkolů z fyzické geografie. Na rozhledně na vrcholu Luž se povídalo o podmínkách, za kterých lidé osidlují více údolí než hory – tu jsme se už konečně chytali :-). Na vrcholu jsme se potkali s německou družinou dětí z 5. tříd. Po celý den bylo slyšet šprechtění, tak doufám, že si děti oživily i znalosti z německého jazyka. Po cestě zpátky k autobusu nás čekalo ještě několik zastávek, například zastávka určování geologických nálezů či identifikace rostlin pomocí tabletů a různých aplikací. Jelikož německá strana již časově přetahovala, na zpáteční cestu nás vzali zkratkou. Znáte to, když někdo někoho bere zkratkou? No, takže takto to dopadlo a my se škrábali velkým kopcem – ale ušetřili jsme tím hned  1 kilometr trasy. A to se vyplatí!

Ačkoli nám celý den propršelo, pouze úvodní stanoviště bylo slunečné, doufám, že si děti alespoň užily pobyt na čerstvém vzduchu a pokochaly se panoramaty, která nám Lužické hory poskytly. 

Moc děkujeme všem zástupcům projektu Fénix, kteří pro nás program připravili, a moc děkuji paní asistentce Janě Kloučkové za pomoc v terénu. Nejsme z cukru – toť naše heslo dne.

Mgr. Gabriela Svobodová